Ostrzeżenie GIS z 7.07: K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt

Redakcja Strefy Biznesu
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych Główny Inspektorat Sanitarny
Monitorujemy ostrzeżenia GIS na bieżąco. W piątek, 7.07 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. Zwróć uwagę, że GIS ostrzega przed określonym produktem lub jego partią.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 7.07: K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

  • Nazwa produktu: K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt
    Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08
    Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308

Producent: zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE
Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław
Zakład Aktiw Sp. z o.o. w ramach procedur zakładowych uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.
Firma Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych wycofała ze sprzedaży produkt w dniu 05.07.2023. Klienci zostali powiadomieni o wycofaniu za pośrednictwem strony internetowej firmy, publikacji medialnych oraz informacji umieszczonych bezpośrednio w punktach sprzedaży.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia