To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 7.07: K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
- Nazwa produktu: K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt
Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308
Producent: zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE
Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław
Zakład Aktiw Sp. z o.o. w ramach procedur zakładowych uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.
Firma Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych wycofała ze sprzedaży produkt w dniu 05.07.2023. Klienci zostali powiadomieni o wycofaniu za pośrednictwem strony internetowej firmy, publikacji medialnych oraz informacji umieszczonych bezpośrednio w punktach sprzedaży.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.