https://stronazdrowia.pl
reklama

GIS ostrzega (16.12): Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Regularnie sprawdzamy, czy pojawiają się nowe ostrzeżenia GIS. We wtorek, 16.12 opublikowano kolejne ogłoszenie - wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w treści oraz na powierzchni skorupek jaj. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 16.12: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Podmiot podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie. Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących z wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. W chwili obecnej trwa oczekiwanie na wynik.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia