Ostrzeżenie GIS z 13.09: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony. Produkt wycofany z obrotu

Redakcja Strefy Biznesu
wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego
wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W piątek, 13.09 pojawiło się nowe ostrzeżenie - wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 13.09: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

  • Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

  • Numer partii: 2192039244
    Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002
W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia