Gąbka kuchenna to prawdziwe siedlisko bakterii. Co znaleźli w niej naukowcy? Jak często należy wymieniać zmywak do naczyń?

Marta Siesicka-Osiak
Jedno z badań naukowych wykazało, że gąbki kuchenne mają drugie co do wielkości obciążenie bakteriami z grupy coli w całym domu, zaraz po... syfonach odpływowych.
Jedno z badań naukowych wykazało, że gąbki kuchenne mają drugie co do wielkości obciążenie bakteriami z grupy coli w całym domu, zaraz po... syfonach odpływowych. kmiragaya/123rf
Naukowcy wzięli pod lupę gąbki kuchenne. Wyniki badań są jednoznaczne – używane przez wszystkich wielorazowe zmywaki do naczyń są siedliskiem groźnych dla zdrowia patogenów i mogą przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób. Sprawdź, jakie drobnoustroje mogą znajdować się w gąbce i jak często należy ją wymieniać, aby nie narażać się na zatrucie pokarmowe.

Spis treści

Co znajduje się w gąbce kuchennej?

Naukowcy ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich zbadali pięćdziesiąt gąbek kuchennych używanych przez studentów mieszkających w akademikach. Okazało się, że zmywaki miały kontakt nie tylko z brudnymi naczyniami, ale były także używane do czyszczenia:

  • piekarnika (32 proc.),
  • zlewu (26 proc.),
  • lodówki (10 proc.),
  • wycieków na podłodze (4 proc.).

Przebadane zmywaki zawierały dużą liczbę mezofilnych bakterii tlenowych, bakterie z grupy coli, Enterobacteriaceae oraz drożdże i pleśnie. Podobnie wyniki dało badanie przeprowadzone przez etiopskich naukowców, którzy sprawdzili bezpieczeństwo mikrobiologiczne ponad 200 gąbek kuchennych losowo zebranych z zakładów spożywczych.

Wysoka liczba wykrytych drobnoustrojów (tlenowe bakterie mezofilne, bakterie z grupy coli, Enterobacteriaceae oraz drożdże i pleśnie) ujawnia istnienie złej praktyki dezynfekcji gąbki kuchennej – podsumowują naukowcy.

Jak dezynfekować gąbkę?

W świetle wyników badań okazało się, że kuchenna gąbka to jedno z największych siedlisk bakterii w naszym domu. Jednak naukowcom nie udało się ustalić czy jakakolwiek domowa forma dezynfekcji – np. wyparzanie w mikrofali lub we wrzątku – może usunąć z niej wszystkie szkodliwe patogeny.

Wyniki były sprzeczne, na przykład wykazując skuteczność w laboratorium, ale nie w używanych gąbkach kuchennych, a żadna metoda nie wydawała się być w stanie osiągnąć ogólnej redukcji bakterii o więcej niż około 60 proc.

Dlatego badacze zalecają, jako najlepszy środek chroniący nas przez zakażeniem się obecnymi na zmywakach drobnoustrojami, częste wymienianie kuchennej gąbki.

Dowiedz się więcej:

Jak często wymieniać kuchenny zmywak?

Wiele osób wymienia gąbkę do naczyń dopiero wtedy, kiedy uzna, że „się zużyła” lub poczuje od niej brzydki zapach. To duży błąd!

Gąbki kuchenne działają nie tylko jako rezerwuar mikroorganizmów, ale także jako rozprowadzacze na powierzchniach domowych, co może prowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego rąk i żywności, co jest uważane za główną przyczynę wybuchów chorób przenoszonych przez żywność – ostrzegają autorzy artykułu opublikowanego na łamach czasopisma „Nature”.

Dlatego naukowcy sugerują regularną wymianę gąbek kuchennych, na przykład co tydzień. Choć przy intensywnym użytkowaniu nie zaszkodzi wymienić gąbki nawet co 3-4 dni i po każdym myciu nią lodówki, piekarnika czy podłogi.

Zobacz też: Bidony siedliskiem bakterii. Wielorazowe butelki mają ich więcej niż klozet. Zobacz szokujące wyniki badań i sprawdź, jak zapobiec zatruciu

Źródła:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia