Grzane wino na długie jesienne wieczory. Podajemy prosty przepis. Dodaj te przyprawy do grzańca, aby był zdrowszy i smaczniejszy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Za aromat i smak grzanego wina odpowiadają przyprawy. Zobacz na kolejnych slajdach, co i dlaczego warto dodać do grzańca.
Za aromat i smak grzanego wina odpowiadają przyprawy. Zobacz na kolejnych slajdach, co i dlaczego warto dodać do grzańca. Denys Gromov / Pexels
Grzane wino pijemy w niemal niezmienionej postaci od starożytności. Aromatyczne korzenne przyprawy i dodatek słodkiego miodu, sprawiają, że grzaniec nie tylko wyśmienicie smakuje i pachnie, ale może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Przedstawiamy historię grzańca i właściwości przypraw, które się do niego dodaje. Poznaj zalety czerwonego wina i wypróbuj przepis na grzane wino, także w wersji bez alkoholu.

Spis treści

Historia grzanego wina. Tradycja picia trunku sięga starożytności

Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, szybko trafiło także na zwykłe stoły.

Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?

Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Dziś przygotowywanie grzanego wina niewiele różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.

Przepis na grzane wino. Jak przygotować grzańca?

Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego właściwości zdrowotnych.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • pół lasku cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 plastry sparzonej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
  4. Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.

Aromatyczne przyprawy to ważne i zdrowe dodatki do grzanego wina

Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:

  • miód,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • cytrusy,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa.

Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.

Te przyprawy warto dodać do grzanego wina

Właściwości zdrowotne czerwonego wina. Na co może pomóc?

Zarówno samo czerwone wino, jaki i przyprawy, które do niego dodajemy mają wiele właściwości zdrowotnych . W świetlenie badań naukowych wykazano wiele pozytywnych skutków spożywania czerwonego wina, m.in.:

  • dzięki obecności resweratrolu czerwone wino opóźnia procesy starzenia mózgu,
  • przeciwutleniacze zawarte czerwonym winie niszczą wolne rodniki, wpływając pozytywnie na odporność organizmu,
  • polifenole zawarte w czerwonym winie chronią przed zakrzepicą i udarem,
  • picie umiarkowanych ilości czerwonego wina sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach,
  • garbniki obecne w czerwonym winie ułatwiają prawidłową pracę układu trawiennego,
  • flawonoidy zawarte w czerwonym winie działają korzystanie na pracę układu krążenia.

Należy pamiętać, że wino, jak każdy alkohol powinno być spożywane z umiarem, a dzienna dawka czystego alkoholu zalecana dla kobiet wynosi 10 g/dzień i 20 g/dzień dla mężczyzn. W jednym kieliszku wina (150 ml) znajduje się 14,5 g czystego alkoholu.

Dowiedz się więcej: Ekspert obala mit dotyczący łączenia potraw z kieliszkiem wina

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia