Dlaczego warto jeść pomarańcze? Mogą pomóc w profilaktyce chorób serca i nie tylko. Poznaj ich właściwości i sprawdź, ile mają kalorii

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Obierając pomarańcze, warto zostawić na niej białą skórkę, nazywaną albedo. Mimo gorzkawego smaku jest ona bogatym źródłem pektyn.
Obierając pomarańcze, warto zostawić na niej białą skórkę, nazywaną albedo. Mimo gorzkawego smaku jest ona bogatym źródłem pektyn. Roman Odintsov / Pexels
Pomarańcze to owoce cytrusowe pełne składników odżywczych i ochronnych związków roślinnych. Dostarczają do organizmu witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Liczne badania potwierdzają, że ich regularne spożywanie oraz picie soku pomarańczowego może korzystnie wpływać na zdrowie. Sprawdź, ile kalorii mają pomarańcze i dlaczego warto je jeść.

Spis treści

Jak i gdzie rosną pomarańcze?

Pomarańcza chińska, nazywana także słodką pomarańczą (Citrus sinensis), to popularny owoc cytrusowy uprawiany w ciepłych strefach umiarkowanych i tropikalnych. To właśnie ona najczęściej gości na sklepowych półkach. Spotkamy go w wielu krajach azjatyckich, ale także w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Meksyku i Hiszpanii.

Zaliczana jest do rodzaju cytrusów (Citrus) z rodziny rutowatych, w której znajdują się także:

  • pomarańcza bergamota, bergamota, bergamotka (Citrus bergamia),
  • pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus aurantium),
  • pomarańcza olbrzymia, pompela (Citrus grandis),
  • pomarańcza limeta, limeta, limeta kwaśna (Citrus limetta).

Pomarańcze prawdopodobnie wywodzą się z Azji – południowych Chin lub Wietnamu, gdzie ich uprawę rozpoczęto tysiące lat temu. To wiecznie zielone drzewo dorastające do 9 metrów jest wytrzymałe na niewielkie przymrozki. Może być uprawiana na glebach lekko kwaśnych i obojętnych, dobrze przepuszczalnych i wilgotnych. Preferuje stanowiska słoneczne.

Dowiedz się więcej: Jak uprawiać drzewka cytrusowe w domu?

Owoce pomarańczy można jeść surowe, są słodkie i soczyste. Często tłoczony jest z nich sok, a skórkę wykorzystuje się jako środek aromatyzujący do ciasta lub jako składnik marmolady. Z kwiatów pomarańczy można przygotowywać herbatki łagodzące zaburzenia układu pokarmowego, powstają z nich także olejki wykorzystywane do aromaterapii.

Pomarańcza – właściwości. Co zawierają pomarańcze? Ile mają kalorii?

Jedna pomarańcza, o średniej wadze 140 gramów, dostarcza 66 kalorii i składa się w 86 proc. z wody. Ponadto zawiera:

  • białko (1,3 grama),
  • węglowodany (14,8 grama),
  • cukier (12 gramów),
  • błonnik (2,8 grama),
  • tłuszcz (0,2 grama).

Pomarańcze są bogate w witaminę C. Zjedzenie jednego owocu pokrywa 92 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Cytrusy stanowią także źródło kwasu foliowego, wapnia i potasu. Znajdziemy w nich liczne bioaktywne związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Należą do nich – oprócz witaminy C – m.in. flawonoidy i karotenoidy.

Czytaj także: Owoc szczęścia odmładza, wspomaga odchudzanie i odporność. Sięgaj po niego jesienią

Wśród flawonoidów cytrusowych na szczególną uwagę zasługuje hesperydyna, która jest jednym z głównych antyoksydantów w pomarańczach. Wykazuje ona działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Innym związkiem, który ma wpływ na właściwości zdrowotne pomarańczy, jest naringenina, występująca także w innych owocach i pomidorach. Jak pokazują badania, picie soku pomarańczowego, który jest bogaty w naringeninę, może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wzmocnić obronę antyoksydacyjną organizmu.

Pomarańcze, jak wszystkie cytrusy, zawierają także karotenoidy – związki odpowiedzialne na żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor owoców. Znajdziemy wśród nich beta-kryptoksantynę chroniącą komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i przekształcaną w aktywną formę witaminy A oraz likopen działający ochronnie na serce.

Dlaczego warto jeść pomarańcze? Na co pomogą pomóc?

Pomarańcze, jako dobre źródło witaminy C wzmacniają nasz układ immunologiczny. Kwas askorbinowy wspiera różne funkcje komórkowe zarówno wrodzonego, jak i adaptacyjnego układu odpornościowego. Działa ochronnie przeciwko patogenom i stresowi oksydacyjnemu.

Regularne spożywanie owoców cytrusowych zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób związanych ze stylem życia, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca. Badania pokazują, że regularne picie naturalnych soków pomarańczowych obniża kilka czynników wystąpienia chorób serca, w tym poziomy:

  • cukru we krwi,
  • cholesterolu LDL (złego),
  • markera stanu zapalnego białka C-reaktywnego (CRP).

Czytaj także: Słodka babka pomarańczowa. Przepis na delikatny i puszysty wypiek dla miłośników cytrusów. Propozycja na poczęstunek dla całej rodziny

Na co jeszcze może pomóc jedzenie pomarańczy?

  1. Jako owoce bogate w błonnik – jedna pomarańcza pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania – wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, zmniejszając m.in. ryzyko rozwoju raka jelita grubego i otyłości.
  2. Obecność witaminy C w cytrusach sprawia, że ich spożywanie wspiera syntezę kolagenu oraz uławia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na anemię.
  3. Pomarańcze powinny znaleźć się także w diecie planujących ciążę i ciężarnych, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Jest od dopowiedziany m.in. za rozwój płodu i łożyska.
  4. Jedzenie owoców cytrusowych może też obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Potwierdziło to to badanie obejmujące 7000 dorosłych Australijczyków, które wykazało, że osoby o umiarkowanym całkowitym spożyciu owoców (w tym pomarańczy), były o 36 proc. mniej narażone na zdiagnozowanie cukrzycy po 5 latach, w porównaniu z osobami o najniższym spożyciu owoców.

Inne badania sugerują, że dieta bogata w owoce cytrusowe może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju kilku rodzajów nowotworów, w tym raka płuc, jamy ustnej, żołądka, głowy i szyi.

Jak włączyć pomarańcze do codziennej diety? Czy warto pić sok pomarańczowy?

Najlepszym sposobem na włączenie pomarańczy do diety jest jedzenie ich jako samodzielnej przekąski, dodanie ich do owsianki lub sałatki. Chętnie dodajemy je do napojów – latem do lemoniad, a zimą do rozgrzewających naparów. Trafiają również do deserów oraz do dań wytrawnych np. pieczonej kaczki.

Pomarańcze są wykorzystywane do robienia przetworów. Robi się z nich dżemy, marmolady oraz nalewki. Te ostatnie są szczególnie popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Także wtedy pomarańcze w towarzystwie przypraw korzennych stanowią nieodłączny składnik grzańców i ponczu.

Bardzo często, zamiast po całe owoce, sięgamy po soki na ich bazie. Sok z pomarańczy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, m.in. obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stan zapalny w organizmie. Warto jednak pamiętać, że jego porcja (240 ml) ma prawie dwa razy więcej kalorii i cukru niż cały owoc. Jest także niemal pozbawiona zawartości błonnika.

Przeciwskazania do jedzenia pomarańczy

Nie istnieje zbyt wiele przeciwskazań do jedzenia pomarańczy. Do głównych z nich należą: alergia na cytrusy i skłonność do zgagi. (Kwasy zawarte w cytrusach mogą nasilać objawy pieczenia w gardle).

Sięgając po te owoce, a w szczególności po soki pomarańczowe, należy także pamiętać, że są one źródłem cukrów i kalorii. Aby uniknąć nieplanowego przyrostu masy ciała, należy wybierać soki naturalne, bez dodatku cukru. Ich spożycie dobrze jest ograniczyć do jednej szklanki dziennie.

Zobacz także:

Dowiedz się z kolejnych slajdów, których produktów lepiej unikać przy zgadze.  Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Męczy cię zgaga? Unikaj tych produktów, bo problem może się ...

Dodaj firmę Autopromocja

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Gałązka-Sobotka: kładziemy pacjentów w szpitalu bez uzasadnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Małgorzata
Pomarańczę lubię dodawać do herbaty zimowej, ewentualnie do cisowianki żeby smak podkręcić. Solo zjeść też lubię.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia