9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Shiegella (czerwonka bakteryjna)

Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca bakteria, która może bytować w mleku i produktach mlecznych, w maśle oraz w żywności skażonej fekaliami. Spożycie produktów spożywczych z czerwonką bakterii może objawiać się biegunką, wymiotami i bólem brzucha. Jest ono niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do odwodnienia organizmu. Leczenie tego typu zatrucia wymaga zastosowania antybiotykoterapi.

Zobacz również

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

AKTUALIZACJA
Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie