10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka woskowa (Bacillus cereus)

Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona się rozwinąć w jedzeniu, które przez co najmniej kilka dni było przechowywane w nieodpowiednich warunkach (np. poza lodówką). Zatrucie Bacillus cereus objawia się: bólem brzucha, biegunką, wymiotami i podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy spożycie skażonej żywności może prowadzić do niewydolności wątroby, obrzęku mózgu, a nawet do śmierci pacjenta.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?

Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?

Polecamy

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Kawa z jajem. Brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Kremowa kawa pomoże schudnąć

HIT DNIA
Kawa z jajem. Brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Kremowa kawa pomoże schudnąć

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)