8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim)

Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i śmiertelną chorobą. Źródłem zakażenia Clostridum botulinim może być mięso i wędliny produkowane w warunkach domowych, a także ryby i konserwy rybne. Początkowo zatrucie to może objawiać się osłabieniem, złym samopoczuciem, zawrotami głowy i suchością w jamie ustnej. Wraz z upływem czasu dochodzi do porażenia mięśni, podwójnego widzenia i światłowstrętu. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest porażenie ośrodka oddechowego lub nagłe zatrzymanie krążenia.

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany