Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina B12 (kobalamina)
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety i mężczyźni – 2 mcg.
Rola: wytwarzanie białek mięśniowych, czerwonych krwinek, komórek szpiku, kwasów nukleinowych, choliny i serotoniny, przemiany kwasu foliowego, białek, tłuszczów i węglowodanów, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, płodność i laktacja.
Źródła: ryby, mięso, jaja, produkty mleczne. TOP 3: małże, pstrąg tęczowy, łosoś (przy czym małże zawierają ponad 15 razy więcej wit. B12 niż wymienione ryby).
Kiedy potrzeba więcej: dieta wegańska i wegetariańska bez mięsa i ryb, choroby układu pokarmowego, a zwłaszcza jelit, zaburzenia mikroflory jelitowej, pasożyty, przyjmowanie suplementów z potasu, dużych dawek wit. C i folianów, leki: hamujące wydzielanie soku żołądkowego, obniżające poziom cholesterolu, antykoncepcja hormonalna, przygotowanie posiłków z żelaznych i miedzianych naczyniach, poddane ich działaniu, światła, zasad i kwasów.