Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina D
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety i mężczyźni do 30. r.ż. – 5 mcg, w wieku 51-65 lat – 5 mcg, po 65. r.ż – 15 mcg.
Rola: oddziaływanie na ponad 200 genów, mineralizacja tkanki kostnej i zębów, prawidłowe podziały komórek, przemiany wapnia, fosforu i potasu oraz funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego, hormonalnego i odpornościowego.
Źródła: tłuste ryby morskie, tran, wątróbka, jaja, pełnotłusty nabiał, grzyby (z pożywienia pochodzi ok. 20 proc. jej dawek), a ponadto synteza w skórze pod wpływem promieniowania UVB. TOP 3: tuńczyk z wody, sardynki w oleju, jaja.
Kiedy potrzeba więcej: brak ekspozycji skóry na promienie słoneczne, nadwaga i otyłość, choroby wątroby, nerek i genetyczne, łuszczyca, przyjmowanie hormonów sterydowych, wybór produktów poddanych działaniu światła, przygotowanie dań w kwaśnym środowisku (np. w sosie pomidorowym).