Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina E
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety – 8 mg, mężczyźni – 10 mg.
Rola: działanie antyoksydacyjne, ochronne w stosunku do wit. A i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, regulacja krzepliwości krwi, przepuszczalność błon komórkowych, ekspresja genów, synteza hormonów, przekaźnictwo nerwowe, ochrona erytrocytów, komórek wątroby i naczyń krwionośnych, wydolność mięśniowa, spermatogeneza, nawilżenie i elastyczność skóry, odporność.
Źródła: orzechy, pestki i nasiona oleiste oraz wyciskane z nich oleje. TOP 3: olej z zarodków pszennych, pestki słonecznika, migdały.
Kiedy potrzeba więcej: dieta niskotłuszczowa, zwiększone spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowego z grupy omega-6), niewydolność wątroby, mukowiscydoza, suplementacja diety żelazem, leki: przeciw nadkwasocie, obniżające poziom cholesterolu i antykoncepcja hormonalna, przewaga w diecie produktów poddanych działaniu światła i tlenu, dań przygotowanych w metalowych naczyniach i z mrożonek.