Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina K
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety – 55 mcg, mężczyźni – 65 mcg.
Rola: procesy krzepnięcia krwi, gospodarka wapniem, mineralizacja kości, działanie przeciw bakteriom i grzybom, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe w kierunku piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Źródła: warzywa, szczególnie zielone, oleje roślinne i owoce, mięso i nabiał; pewne ilości są też wytwarzane przez korzystną mikroflorę jelitową. TOP 3: natto (fermentowana soja), botwina, jarmuż.
Kiedy potrzeba więcej: dieta niskotłuszczowa, odchudzanie, przewlekłe choroby wątroby, zaburzenia wchłaniania, nowotwór, leki: przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, przeciwpadaczkowe, salicylany, antybiotyki i sulfonamidy, dodawanie sody do potraw, ekspozycja produktów na światło.