Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Słodkie chrupki ryżowe
Ryżowe krakersy, czyli ziarno ekspandowane, to osławiony produkt dietetyczny, którym nie są. Jako przetworzone w wysokiej temperaturze mają wysoki indeks glikemiczny, przez co nie tylko sycą na krótko, ale też stymulują apetyt (oraz zawierają akrylamid tak jak chipsy). Dodając do tego syrop ryżowy lub cukrowy, polewę jogurtową albo białą czy nawet mleczną czekoladę, otrzymujemy produkt ekstremalnie sodki i zaburzający regulację poziomu glukozy we krwi.
Jeśli wafle z brązowego ryżu ani bogatszej w błonnik kukurydzy z dodatkiem masła orzechowego lub pasty tahini i gorzkiej czekolady czy innych zdrowych dodatków to wybór, który nie wchodzi w grę, warto wybrać gotowy produkt oblany niezbyt słodką czekoladą tylko z jednej strony.