Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Lody o smaku owocowym
Lody owocowe, a właściwie wodne, mogą nawet nie zawierać wiele soku, a tym bardziej surowca. W takim razie co znajduje się w ich składzie? Oprócz wody to duża ilość cukrów, głównie syropu glukozowo-fruktozowego. W niskiej temperaturze słabiej wyczuwamy bowiem smaki i dlatego mrożone desery muszą być słodsze. Do tego sztuczne aromaty, a często też barwniki. Konsystencja pochodzi zaś od różnego rodzaju gum, czyli dodatków do żywności, których w składzie „sorbetów” jest pełno. Najczęściej to guma guar lub ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, karegen czy karageniny E407a – choć niektóre z tych składników mogą mieć korzystne działanie na układ trawienia, to tylko w niewielkich ilościach i spożywane sporadycznie. Inaczej mogą nie tylko podrażniać układ trawienia, a nawet zaburzać prawidłową funkcję jelit i przyczyniać się do wzdęć, gazów i biegunek. Działanie to może przy tym wynikać z obecności sztucznych substancji w zagęszczanych produktach, m.in. emulgatorów.
Wybieraj lody z mrożonego musu owocowego lub prawdziwego soku z minimum dodatków. Albo zamroź zmiksowane owoce samodzielnie.