Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Paluszki rybne
Ryba jest zdrowa? Tak, ale nie każda! Po pierwsze, najbardziej polecane są ryby tłuste, które nie smakują dobrze po intensywnym smażeniu – oraz w ogóle nie powinny być przyrządzane na patelni. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury tracą to, co mają najcenniejszego, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci DHA i EPA. Jako gotowe filety dostępne jest głównie chude, białe mięso ryb, które zapewnia przede wszystkim białko i składniki mineralne. Lecz nie zawsze jest to prawdziwe mięso, bo filety bywają klejone z kawałków za pomocą enzymów! Dojąc do tego panierkę i sporą ilość przegrzanego tłuszczu, który wchłania, otrzymujemy produkt wcale nie zdrowy.
W sklepie warto wybierać paluszki czy dukaty rybne z całych filetów i przyrządzać je w piekarniku.