7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mimo że produkty strączkowe są znakomitym źródłem białka...
fot. handmadepictures/123rf

Te posiłki długo zalegają w żołądku i mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Oto lista najbardziej ciężkostrawnych produktów

Rośliny strączkowe

Mimo że produkty strączkowe są znakomitym źródłem białka oraz wielu witamin i składników mineralnych, to niestety należą do ciężkostrawnych. Szacuje się, że średni czas zalegania roślin strączkowych w żołądku wynosi ok. 5 godzin. Dodatkowo produkty te są źródłem substancji o działaniu gazotwórczym, które mogą powodować wzdęcia oraz nieprzyjemne skurcze jelit. Aby pozbyć się tych związków i skrócić ich czas zalegania w żołądku warto namoczyć je w zimnej wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem.

Zobacz również

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Polecamy

Wstyd, lęk, upokorzenie. Wizyta u ginekologa nie powinna budzić takich emocji

Wstyd, lęk, upokorzenie. Wizyta u ginekologa nie powinna budzić takich emocji

Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

O TYM SIĘ MÓWI
Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

Długo czekają na diagnozę, a nowotwór się rozwija. „Wszędzie odległe terminy...”

NASZ PATRONAT
Długo czekają na diagnozę, a nowotwór się rozwija. „Wszędzie odległe terminy...”