Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?
Multiwitamina
Suplement diety zawierający różne witaminy i najczęściej również składniki mineralne to popularne rozwiązanie nie tylko ze względu na wygodę. W preparatach występują one w takich dawkach i proporcjach, które wspomagają ich wchłanianie i działanie.
Należy jednak pamiętać, że są one zalecane jedynie przejściowo w celu uzupełnienia ubogiej odżywczo diety (np. stosowanej podczas leczenia chorób), nie mogą jednak zastąpić zróżnicowanego i zbilansowanego jadłospisu.
Korzystne działanie multiwitaminy badacze przypisali zawartości związków przeciwutleniających, które mogą zmniejszać ryzyko różnych infekcji oddechowych. W preparatach złożonych takie właściwości mają m.in. witaminy A, C, D i E, beta-karoten, selen czy kwasy omega-3
U osób łykających multiwitaminę zarażenie się koronawirusem było rzadsze średnio o 13 proc. (10-16 proc.)