Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?
Witamina D
Doniesienia na temat witaminy D w odniesieniu do COVID-19 pojawiły się już w 2020 roku, gdy zaobserwowano więcej powikłań infekcji u osób leczonych w szpitalu, które miały niski poziom tego składnika we krwi.
Witamina ta, inaczej cholekalcyferol, jest kluczowa dla układu immunologicznego. Receptory dla niej są obecne w ciałach odpornościowych i jest niezbędna komórkom prezentującym antygen (czyli substancji wykrywalnej przez ten układ) limfocytom T, a także samym limfocytom (T i B). Pobudza też produkcję wewnętrznych substancji antybiotycznych w ustroju, do których należą białka o nazwie katelicydyny.
Źródłem witaminy D są tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i olej rybi, a także zawierające tłuste surowce – pełne mleko, sery i ryby morskie. Większą część wytwarzamy jednak pod wpływem promieni UV w skórze.
Uzupełnianie diety w witaminę D szło w parze rzadszą zapadalnością na COVID-19 – przeciętnie o 9 proc. (6-19 proc.)