10 z 14
Poprzednie
Następne
Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta
Filet śledzia z oliwą, marynowaną cebulką i świeżą pietruszką
1. Namocz w wodzie 6 solonych matiasów (ok. 0,5 kg) przez ok. 20 min i spróbuj, czy mają odpowiednią słoność i ew. czynność powtórz, po czym pokrój rybę na mniejsze kawałki.
2. Pokrój w kostkę lub piórka 2 cebule (ok. 300 g) i przelej na sitku wrzątkiem, po czym ostudź.
3. Ułóż w naczyniu warstwami cebulę i śledzie, dodając po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, skrop 2 łyżeczkami octu i zalej 300 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, zamknij i ostaw do lodówki na min. 2 doby. Podawaj ze posiekaną świeżą natką pietruszki.