Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta
Makrela z białą fasolą i boczniakami na purée z dyni
1. Upiecz dynię: pokrój na kawałki miąższ ważącej 1 kg dyni piżmowej, wymieszaj na blasze wyłożonej pergaminem z 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC na 30-35 min.
2. Przygotuj dyniowe purée: rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj plasterki z 3 ząbków czosnku i obranego kawałka imbiru wielkości korka od wina, smaż na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia składników, wlej 250 ml mleczka kokosowego z puszki, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki mus.
3. Podsmaż na 3 łyżkach oliwy 6-8 boczniaków w paskach, dodaj drobno posiekane 2 ząbki czosnku i paski z 4 suszonych pomidorów bez zalewy, smaż 2-3 min na wolnym ogniu, dodaj 400-gramowy słoik osączonej i opłukanej białej fasoli, po płaskiej łyżeczce oregano i mielonego kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki płatków chili, smaż jeszcze 2-3 min na małym ogniu, dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody.
4. Posmaruj odrobiną oliwy 4 świeże filety z makreli, posyp solą i pieprzem, po czym podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż się zrumieni. Następnie odwróć i podsmaż krótko z drugiej strony; podaj makrelę z fasolą i purée z dyni.