Ostrzeżenie GIS z 2.10: Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g. Produkt wycofany z obrotu

Redakcja Strefy Biznesu
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w poniedziałek, 2.10 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 2.10

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g

  • Numer partii: 32471S

  • Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia