To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 2.10
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
Numer partii: 32471S
Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.