Nowe ostrzeżenie GIS z 10.07. Czy masz to w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą
Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą Główny Inspektorat Sanitarny
Regularnie sprawdzamy, czy pojawiają się nowe ostrzeżenia GIS. W poniedziałek, 10.07 opublikowano kolejne ogłoszenie - Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 10.07: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
Marki: Caprimar

  • Numer partii: R18G22 oraz R19G22
    Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
    Kod kreskowy: 8410628463378

Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.

Wyniki najnowszych raportów NIK. To powinieneś wiedzieć

Wyniki najnowszych raportów NIK. To powinieneś wiedzieć

Najwyższa Izba Kontroli (NIK) prowadzi swój profil na Twitterze. W naszym artykule znajdziesz najnowsze posty, które pojawią się na profilu NIK. Jeśli chcesz być na bieżąco, śledź nasz artykuł.

Redakcja Strefy Biznesu
Redakcja Strefy Biznesu

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Czy inflacja jest w odwrocie?

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia