5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kurkuma wiele swoich właściwości leczniczych zawdzięcza...
fot. Karolina Grabowska / Pexels

Naturalna jesienna „apteczka”. Sięgaj do niej, gdy zaczyna się przeziębienie. Tych 6 produktów znajdziesz w swojej kuchennej szafce

Kurkuma

Kurkuma wiele swoich właściwości leczniczych zawdzięcza kurkiminie, która zaliczana jest do związków polifenolowych z rodziny kurkuminoidów. Wykazuje ona działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Ze względu na ograniczoną przyswajalność kurkuminy w przewodzie pokarmowym powinna być przyjmowana razem z czarnym pieprzem, który dzięki piperynie zwiększa jej wchłanianie. Aby wspomóc system odpornościowy organizmu w trakcie infekcji warto dodać 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 6 mm świeżego kłącza do napoju.

Zobacz również

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Polecamy

Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GORĄCY TEMAT
Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca