Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Makaron z zupki chińskiej do sałatki
Sałatka z zupek chińskich cieszy się popularnością ze względu na atrakcyjny smak zawartego w nich makaronu i łatwości przygotowania. Należy jednak pamiętać, że nudle te są przygotowane w głębokim tłuszczu i zawierają go od 17 nawet do 30 procent. Na dodatek jest to zazwyczaj tłuszcz palmowy. Produkty smażone, zwłaszcza na takim tłuszczu, są niezdrowe, podobnie jak biała mąka, która stanowi bazę klusek. Jeśli w dodatku przygotujemy go z dodatkiem składników z saszetki smakowej, dodamy do niego jeszcze kolejne szkodliwe składniki, jak np. konserwant E319 (TBHQ).
Lepszym rozwiązaniem jest dodatnie prawdziwego makaronu włoskiego, który ma w składzie tylko wysokobiałkową mąkę z pszenicy durum. Warto ugotować go al dente (na półtwardo) i wybierać formy o średnich rozmiarach – wtedy najłatwiej użyć ilości w sam raz do sałatki. Jeszcze lepiej wybrać naturalne kasze, jak bulgur (nieoczyszczona wersja kuskusu) albo szczególnie wartościową komosę ryżową (quinoa).