6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sos sałatkowy w butelce czy proszku może być złym wyborem....
fot. Freepik

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Gotowy sos sałatkowy

Sos sałatkowy w butelce czy proszku może być złym wyborem. Większość sosów w płynie zawiera różne zagęstniki, zwykle związki niekorzystne dla jelit, a także konserwanty.
Nie lepszy może być też skład suchych mieszanek do przygotowania sosu. Wśród popularnych produktów występują takie, które mają w sobie niepolecane dodatki: cukier i jego krewną maltodekstrynę, tłuszcz palmowy, zagęstniki takie, jak skrobia modyfikowaną czy guma guar (podrażniają jelita) czy laktoza.

Dobry sos do sałatki można łatwo przygotować samodzielnie z oleju i przypraw, najlepiej z kwaśnym dodatkiem (jeśli nie ma go wśród innych składników dania). Zamiast octu warto przy tym użyć soku z cytryny lub limonki, który wzbogaci danie z witaminę C i ułatwi w ten sposób przyswajanie żelaza z sałatki.

Zobacz również

Radni sejmiku udzielili zarządowi województwa absolutorium

Radni sejmiku udzielili zarządowi województwa absolutorium

Mistrzowie Motoryzacji na żywo! Oglądaj transmisję z finału naszej akcji

Mistrzowie Motoryzacji na żywo! Oglądaj transmisję z finału naszej akcji

Polecamy

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

Czy EKUZ wystarczy polskim kibicom na Euro 2024?

Czy EKUZ wystarczy polskim kibicom na Euro 2024?

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE

To tylko pieprzyk czy może rak? Oto 5 „czerwonych flag” czerniaka. Zrób test ABCDE