Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Gotowy sos sałatkowy
Sos sałatkowy w butelce czy proszku może być złym wyborem. Większość sosów w płynie zawiera różne zagęstniki, zwykle związki niekorzystne dla jelit, a także konserwanty.
Nie lepszy może być też skład suchych mieszanek do przygotowania sosu. Wśród popularnych produktów występują takie, które mają w sobie niepolecane dodatki: cukier i jego krewną maltodekstrynę, tłuszcz palmowy, zagęstniki takie, jak skrobia modyfikowaną czy guma guar (podrażniają jelita) czy laktoza.
Dobry sos do sałatki można łatwo przygotować samodzielnie z oleju i przypraw, najlepiej z kwaśnym dodatkiem (jeśli nie ma go wśród innych składników dania). Zamiast octu warto przy tym użyć soku z cytryny lub limonki, który wzbogaci danie z witaminę C i ułatwi w ten sposób przyswajanie żelaza z sałatki.