8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy i pestki są źródłem wielonienasyconych kwasów...
fot. Alesia Kozik/Pexels

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Orzechy i pestki z patelni do sałatki

Orzechy i pestki są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowy, w tym omega-3, jak również innych antyoksydantów (i składników mineralnych). Podprażone zyskują atrakcyjny aromat i smak, jednak przygotowane na szybko, na patelni, stają się niezdrowe. Zawarte w nich cenne tłuszcze w wysokiej temperaturze ulegają rozpadowi, a powstają szkodliwe związki o działaniu prozapalnym i sprzyjającym rozwojowi raka.

Zamiast szybkiego prażenia na patelni, zwłaszcza z tłuszczem, polecane jest pieczenie w temp. poniżej 100 stopni Celsjusza, np. przez godzinę (mniejsze ziarenka krócej). Warto przy tym wybierać nasiona w skórkach (jak np. migdały czy niełuskany sezam) i unikać tych, które nie nadają się do takiego ogrzewania – jak len czy mak.

Zobacz również

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Polecamy

Jak oddać przeterminowane leki do apteki? Teraz będzie to jeszcze prostsze

Jak oddać przeterminowane leki do apteki? Teraz będzie to jeszcze prostsze

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

Wirus polio wykryty w Polsce. Czy jest powód do obaw? Ekspert wyjaśnia

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)