8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy i pestki są źródłem wielonienasyconych kwasów...
fot. Alesia Kozik/Pexels

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Orzechy i pestki z patelni do sałatki

Orzechy i pestki są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowy, w tym omega-3, jak również innych antyoksydantów (i składników mineralnych). Podprażone zyskują atrakcyjny aromat i smak, jednak przygotowane na szybko, na patelni, stają się niezdrowe. Zawarte w nich cenne tłuszcze w wysokiej temperaturze ulegają rozpadowi, a powstają szkodliwe związki o działaniu prozapalnym i sprzyjającym rozwojowi raka.

Zamiast szybkiego prażenia na patelni, zwłaszcza z tłuszczem, polecane jest pieczenie w temp. poniżej 100 stopni Celsjusza, np. przez godzinę (mniejsze ziarenka krócej). Warto przy tym wybierać nasiona w skórkach (jak np. migdały czy niełuskany sezam) i unikać tych, które nie nadają się do takiego ogrzewania – jak len czy mak.

Zobacz również

Gęsty dym nad Białogonem. Pali się poddasze budynku

Gęsty dym nad Białogonem. Pali się poddasze budynku

Tak bogato jeszcze nie było! Ogromne pieniądze w Wielkim Szlemie na trawie

Tak bogato jeszcze nie było! Ogromne pieniądze w Wielkim Szlemie na trawie

Polecamy

Co pić w upały? Ten napój najlepiej nawadnia i nie jest to woda

Co pić w upały? Ten napój najlepiej nawadnia i nie jest to woda

Uciążliwe objawy i osłabienie. Ta infekcja jest groźna także dla dorosłych

SYGNAŁ CZYTELNIKA
Uciążliwe objawy i osłabienie. Ta infekcja jest groźna także dla dorosłych

Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba

NOWE FAKTY
Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba