Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Orzechy i pestki z patelni do sałatki
Orzechy i pestki są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowy, w tym omega-3, jak również innych antyoksydantów (i składników mineralnych). Podprażone zyskują atrakcyjny aromat i smak, jednak przygotowane na szybko, na patelni, stają się niezdrowe. Zawarte w nich cenne tłuszcze w wysokiej temperaturze ulegają rozpadowi, a powstają szkodliwe związki o działaniu prozapalnym i sprzyjającym rozwojowi raka.
Zamiast szybkiego prażenia na patelni, zwłaszcza z tłuszczem, polecane jest pieczenie w temp. poniżej 100 stopni Celsjusza, np. przez godzinę (mniejsze ziarenka krócej). Warto przy tym wybierać nasiona w skórkach (jak np. migdały czy niełuskany sezam) i unikać tych, które nie nadają się do takiego ogrzewania – jak len czy mak.