4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych...
fot. Pixabay/Pexels

Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Śliwki w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia

Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz są świetnym źródłem błonnika. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ich spożywanie może być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia.

Po śliwki – w szczególności suszone – warto sięgać w przypadku występowania zaparć. Ze względu na zawartość potasu pomagają regulować poziom ciśnienia krwi. Jedzenie tych owoców może także zmniejszyć stężenie adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawarte w śliwkach błonnik i pektyny odpowiadają za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany