4 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/57/f2/634d494452a8e_o_large.jpg)
fot. Pixabay/Pexels
Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów
Śliwki w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia
Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz są świetnym źródłem błonnika. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ich spożywanie może być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia.
Po śliwki – w szczególności suszone – warto sięgać w przypadku występowania zaparć. Ze względu na zawartość potasu pomagają regulować poziom ciśnienia krwi. Jedzenie tych owoców może także zmniejszyć stężenie adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawarte w śliwkach błonnik i pektyny odpowiadają za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.