3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w...
fot. Kristina Paukshtite / Pexels

Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Maliny na odporność

Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w kwasy owoce. Znajdziemy w nich także liczne witaminy i składniki mineralne. Ze względu na obecność kwasu salicylowego działają napotnie i mogą pomóc obniżyć gorączkę. Duża zawartość witaminy C pomaga w pracy układu odpornościowego. Maliny są także polecane jako środek łagodzący objawy niestrawności.

Ostatnie maliny można kupić w październiku, na kolejne zbiory trzeba zaczekać aż do czerwca. Warto wykorzystać tę okazję i przygotować z nich domowe syropy. Można dodawać je do zimowych herbat i podawać w okresie osłabionej odporności oraz w czasie trwania infekcji.

Zobacz również

Juwenalia 2024 w Nysie. Tak się bawili studenci nyskiej Akademii

Juwenalia 2024 w Nysie. Tak się bawili studenci nyskiej Akademii

Korona wciąż w walce o utrzymanie się po zwycięstwie nad Ruchem

Korona wciąż w walce o utrzymanie się po zwycięstwie nad Ruchem

Polecamy

Tyle zarabia opiekun osób starszych w Polsce i za granicą

Tyle zarabia opiekun osób starszych w Polsce i za granicą

Suchość w ustach to nie tylko odwodnienie. To może być objaw jednej z 5 chorób

Suchość w ustach to nie tylko odwodnienie. To może być objaw jednej z 5 chorób

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę