3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w...
fot. Kristina Paukshtite / Pexels

Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Maliny na odporność

Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w kwasy owoce. Znajdziemy w nich także liczne witaminy i składniki mineralne. Ze względu na obecność kwasu salicylowego działają napotnie i mogą pomóc obniżyć gorączkę. Duża zawartość witaminy C pomaga w pracy układu odpornościowego. Maliny są także polecane jako środek łagodzący objawy niestrawności.

Ostatnie maliny można kupić w październiku, na kolejne zbiory trzeba zaczekać aż do czerwca. Warto wykorzystać tę okazję i przygotować z nich domowe syropy. Można dodawać je do zimowych herbat i podawać w okresie osłabionej odporności oraz w czasie trwania infekcji.

Zobacz również

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

Polecamy

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia