2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w...
fot. Aphiwat chuangchoem/Pexels

Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Jabłka dobre na wszystko

Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w 80 proc. składają się z wody. Mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają niezbędnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który skumulowany jest głównie w skórce owocu.

Jedzenie jabłek sprzyja łagodzeniu zaparć i pomaga w obniżaniu złego cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki obecności potasu wspomaga regulację ciśnienia krwi. Owoce te są także zalecane w profilaktyce nowotworowej. Można jeść je surowe, suszone lub poddane obróbce termicznej.

Zobacz również

Ogniwo Sopot pokazało moc, pokonując lidera z Krakowa

Ogniwo Sopot pokazało moc, pokonując lidera z Krakowa

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Polecamy

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą