2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w...
fot. Aphiwat chuangchoem/Pexels

Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów

Jabłka dobre na wszystko

Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w 80 proc. składają się z wody. Mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają niezbędnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który skumulowany jest głównie w skórce owocu.

Jedzenie jabłek sprzyja łagodzeniu zaparć i pomaga w obniżaniu złego cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki obecności potasu wspomaga regulację ciśnienia krwi. Owoce te są także zalecane w profilaktyce nowotworowej. Można jeść je surowe, suszone lub poddane obróbce termicznej.

Zobacz również

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Polecamy

Problemy ze snem w czasie przeziębienia? Zrób cudowny koktajl z 5 składników

HIT DNIA
Problemy ze snem w czasie przeziębienia? Zrób cudowny koktajl z 5 składników

Slavic Girl Diet to hit za oceanem. Kasza niedoceniana w Polsce zawojowała świat

Slavic Girl Diet to hit za oceanem. Kasza niedoceniana w Polsce zawojowała świat

Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

O TYM SIĘ MÓWI
Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś