1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny...
fot. Pixabay/Pexels

Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny jest także szeroki wachlarz polskich owoców. Sprawdź na kolejnych slajdach, co warto kupować w październiku.

2 z 7
Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w...
fot. Aphiwat chuangchoem/Pexels

Jabłka dobre na wszystko

Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w 80 proc. składają się z wody. Mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają niezbędnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który skumulowany jest głównie w skórce owocu.

Jedzenie jabłek sprzyja łagodzeniu zaparć i pomaga w obniżaniu złego cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki obecności potasu wspomaga regulację ciśnienia krwi. Owoce te są także zalecane w profilaktyce nowotworowej. Można jeść je surowe, suszone lub poddane obróbce termicznej.

3 z 7
Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w...
fot. Kristina Paukshtite / Pexels

Maliny na odporność

Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w kwasy owoce. Znajdziemy w nich także liczne witaminy i składniki mineralne. Ze względu na obecność kwasu salicylowego działają napotnie i mogą pomóc obniżyć gorączkę. Duża zawartość witaminy C pomaga w pracy układu odpornościowego. Maliny są także polecane jako środek łagodzący objawy niestrawności.

Ostatnie maliny można kupić w październiku, na kolejne zbiory trzeba zaczekać aż do czerwca. Warto wykorzystać tę okazję i przygotować z nich domowe syropy. Można dodawać je do zimowych herbat i podawać w okresie osłabionej odporności oraz w czasie trwania infekcji.

4 z 7
Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych...
fot. Pixabay/Pexels

Śliwki w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia

Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz są świetnym źródłem błonnika. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ich spożywanie może być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia.

Po śliwki – w szczególności suszone – warto sięgać w przypadku występowania zaparć. Ze względu na zawartość potasu pomagają regulować poziom ciśnienia krwi. Jedzenie tych owoców może także zmniejszyć stężenie adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawarte w śliwkach błonnik i pektyny odpowiadają za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Zobacz również

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać