Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?
Siemię lniane
Jako rodzimy produkt siemię lniane cieszy się znacznie większą popularnością niż nasiona chia. Tak, jak szałwia hiszpańska, stanowi znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W porcji 100 g suchych nasion zawiera 18-24 g tego składnika.
Dzienna porcja siemienia lnianego nie powinna przekraczać ok. 50 g, a całość najlepiej podzielić na kilka części. Na każdą łyżkę suchych nasion (10 g) zaleca się spożycie dodatkowej szklanki wody (250 ml), by uniknąć efektu zapierającego.
Siemię lniane warto przyjmować w postaci żelu zwanego glutkiem lnianym, czyli nasion namoczonych wcześniej w wodzie. Spożyte w takiej postaci w delikatny sposób łagodzi zaparcia, łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, a także wywiera inne korzystne efekty zdrowotne.