9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jako rodzimy produkt siemię lniane cieszy się znacznie...
fot. echeverriurrealuis/123rf

Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?

Siemię lniane

Jako rodzimy produkt siemię lniane cieszy się znacznie większą popularnością niż nasiona chia. Tak, jak szałwia hiszpańska, stanowi znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W porcji 100 g suchych nasion zawiera 18-24 g tego składnika.

Dzienna porcja siemienia lnianego nie powinna przekraczać ok. 50 g, a całość najlepiej podzielić na kilka części. Na każdą łyżkę suchych nasion (10 g) zaleca się spożycie dodatkowej szklanki wody (250 ml), by uniknąć efektu zapierającego.

Siemię lniane warto przyjmować w postaci żelu zwanego glutkiem lnianym, czyli nasion namoczonych wcześniej w wodzie. Spożyte w takiej postaci w delikatny sposób łagodzi zaparcia, łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, a także wywiera inne korzystne efekty zdrowotne.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

AKTUALIZACJA
Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym