Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Ekspres na kapsułki
Kawa kapsułkowana parzona jest w sposób ciśnieniowy. W ekspresie (który jest dostosowany tylko do jednego typu kapsułek, bo każdy producent ma swoje rozwiązanie) kapsułka jest przebijana, a urządzenie przepuszcza przez nią parę wodną pod ciśnieniem ok. 5 bar.
Zalety tak parzonej kawy są podobne, jak w przypadku kawy ze zwykłego ekspresu ciśnieniowego – z jedną, ale istotną różnicą. Kawa jest pakowana w kapsułki w sposób hermetyczny, dlatego nawet pomimo rozdrobnienia jej korzystne związki aromatyczne i prozdrowotne nie ulegają tak szybko utlenianiu.
Kapsułka kapsułce jednak nierówna. Te tańsze często są wykonane z plastiku, który w kontakcie z wodą o wysokiej temperaturze może przenikać do naparu. Lepszym rozwiązaniem, choć też nie idealnym, są znacznie droższe, ale podlegające recyklingowi kapsułki aluminiowe.