Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Odchudzą, odmłodzą i ozdrowią!
Najczęściej spotykamy je w lesie, natykając się na ich kolczaste gałęzie. Jeżyny można jednak z powodzeniem hodować we własnym ogródku. Mają oryginalny smak i z...
Trudno jeść ją na surowo, ale w innej postaci to najzdrowszy owoc późnego lata
Cierpkie i kwaśne owoce aronii to skarbnica prozdrowotnych związków. I choć niełatwo jeść ją na surowo, aronia to świetny surowiec na przetwory i dodatek do...
Rakotwórcze substancje w popularnej przekąsce. Jest ostrzeżenie GIS!
Nie tylko w Lidlu pojawiają się warzywne chipsy z wysokim poziomem rakotwórczego akrylamidu. Główny Inspektor Sanitarny wycofał taki produkt również z innych...
Trwa sezon na kurki. Oto 5 powodów, dla których warto jeść te grzyby
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past...
„Czarcie jajo” to najzdrowszy grzyb leczniczy w Europie. Uwaga, dorosły śmierdzi!
Czarcie czy węże jajo to potoczna nazwa niedojrzałego owocnika sromotnika bezwstydnego. Nazywany też wstydliwym i smrodliwym, sromotnik ten jest grzybem o...
Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Wypróbuj przepisy
To idealny czas na świeżą i młodą cukinię, która właśnie dojrzewa w naszych ogródkach. Warzywo ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się do wielu dań. Placki z...
Naturalne antydepresanty na poprawę humoru. Te produkty regulują nastrój
Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić nastrój i obniżyć poziom agresji. To pocieszające wyniki badań irańskich naukowców, które udowadniają, że jedzenie ma...
To czas na nalewkę z mirabelek. Te śliwki są pyszne i zdrowe
Nalewka z mirabelek to leczniczy trunek z bardzo smacznych, aromatycznych i zdrowych owoców, które w Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo...
Wiśnie zdrowsze niż czereśnie! Wspomogą leczenie wielu problemów
Wiśni nie jemy tak chętnie, jak czereśni, a szkoda. Choć są kwaśnie i często mało słodkie, stanowią znacznie lepszy wybór w diecie. Owoce wiśni obfitują w...
Słodzik zamiast cukru? Te słodkie zamienniki tuczą zamiast pomagać schudnąć
Zamiast cukru słodzik, a cola tylko „light”, bo dbasz o linię? Te produkty nie pomogą ci schudnąć. Sztuczne słodziki i napoje dietetyczne powodują tycie,...
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi...
Jaka musztarda jest zdrowa? Sprawdź, co powinna zawierać
Musztarda to nie tylko jeden z najpopularniejszych sosów do potraw, ale też jeden z najzdrowszych. Powstaje na bazie gorczycy, która jest spokrewniona m.in. z...
Ma specyficzny wygląd i smak. Chroni przed cukrzycą i miażdżycą oraz wzmacnia
Owoce morwy czarnej są soczyste, smaczne i pożywne. Mimo, że osiągają dużo większe rozmiary, mają więcej aromatu i w smaku są słodko-kwaśne w porównaniu z...
Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, aby jeść agrest
Spotykany w wielu ogródkach, kojarzący się z wakacjami u babci, słodki, ale lekko kwaskowaty w smaku owoc obecnie stał się nieco zapomniany. Warto więc o nim...
Fakty i mity o piwie bezalkoholowym. Kto może je pić, a kto musi unikać?
Piwo bezalkoholowe staje się coraz bardziej popularne, szczególnie wśród młodych ludzi. Ta alternatywa dla tradycyjnego trunku procentowego jest chętnie...
Piwo jest dobre na jelita i nie tuczy. Zobacz wyniki badań naukowców
Piwo to typowy męski trunek, który w Polsce jest numerem jeden. To także źródło piwnego brzucha i problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem alkoholu....
Pestki arbuza są zdrowe, choć kaloryczne. Poleca się je zwłaszcza na nadciśnienie
Pestki arbuza są często przez nas wyrzucane, tymczasem to cenny superprodukt. Jedzone wraz z miąższem uzupełniają jego wartość odżywczą i obniżają indeks...
Wspomaga odchudzanie i dba o serce. Zamiast przekąski podjadaj arbuza
Soczysty arbuz to idealna przekąska, która nie tylko powstrzyma cię przed jedzeniem słodyczy, ale też wspomoże pracę serca i zapobiegnie rozwojowi arytmii,...
Uwaga na te zdrowe płatki! Zawierają toksyczną substancję. Produkt został wycofany
Zbożowe płatki śniadaniowe zostały wycofane z obrotu - podał Główny Inspektorat Sanitarny. Zawierają toksyczny i rakotwórczy akrylamid. Produkt może zagrażać...
Arbuz to świetny owoc na lato. Dla najlepszych korzyści trzeba znać wielkość porcji
Arbuz to coś więcej niż tylko woda i cukier. W tym owocu kryją się cenne związki, pomocne m.in. dla układu krążenia. Warto jeść go zwłaszcza w sezonie, gdy jest...
5 powodów, aby jeść śliwki. Wspierają leczenie miażdżycy, nadciśnienia i zaparć
Śliwki to owoce, które cieszą nas swoim smakiem od wczesnego lata do późnej jesieni. Cenione są nie tylko za walory kulinarne, ale także za właściwości...
Na dobrą pamięć i nadciśnienie. Jedz je codziennie. Jaka ilość daje takie korzyści?
Wystarczy dodać kilka truskawek do diety, aby poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Takie wnioski płyną z badania naukowców...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Depilacja
Dodano chwilę temu w kategorii Ogrzewanie
Dodano chwilę temu w kategorii Wideofilmowanie
Dodano godzina temu w kategorii Psychoterapeuta