7 z 14
Poprzednie
Następne
Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców
Jabłka z cynamonem
Składniki
▪ 2 kg słodkich jabłek,
▪ 1 łyżka sproszkowanego cynamonu cejlońskiego (lub więcej, do smaku),
▪ sok z 1/2 cytryny,
▪ 3 suszone goździki.
Przygotowanie
1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
2. Gotuj jabłka z przyprawami, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się rozpadać (ew. zdejmij z ognia wcześniej).
3. Przełóż masę do małych słoików i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza
przez 20 minut od zagotowania.