8 z 14
Poprzednie
Następne
Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców
Brzoskwinie z rozmarynem
Składniki
▪ 3 kg brzoskwiń,
▪ 5 gałązek świeżego rozmarynu,
▪ 4 łyżeczki soku z cytryny,
▪ 2 łyżeczki skórki otartej z ekologicznej cytryny,
▪ 3 łyżeczki proszku agar-agar (opcjonalnie),
▪ syrop klonowy (opcjonalnie).
Przygotowanie
1. Umyj brzoskwinie, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
2. Usuń pestki brzoskwiń, a miąższ pokrój drobno lub zmiksuj i zagotuj z sokiem z cytryny.
3. Zbierz pianę z garnka, dodaj gałązki rozmarynu i skórkę z cytryny, po czym gotuj
do odparowania wody (ew. dodaj agar wymieszany z odrobiną wody i gotuj ok. 15 min).
4. Przełóż masę do słoiczków i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza, przez
15 minut od zagotowania.