Zdrowy grill? Z tymi dodatkami na pewno. Sałatki z warzyw sezonowych sprawdzą się idealnie do dań z grilla. Wypróbuj przepisy na fit sałatki
Sałatka z brokułami
Składniki:
– 1 brokuł,
– 2 pomidory,
– pęczek rzodkiewek,
– 1 czerwona cebula,
– 1 opakowanie sera typu feta,
– słonecznik łuskany do posypania,
– 2 łyżki majonezu (można pominąć),
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
– 2 ząbki czosnku,
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić. W miseczce wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Pomidory, cebulę i rzodkiewki pokroić na kawałki. W misce ułożyć połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę.
Zalać połową sosu. Ser feta pokroić w kostkę. Połowę sera wyłożyć na sałatkę. Następnie wyłożyć drugą część warzyw i zalać resztą sosu. Na sałatkę wyłożyć drugą część sera i całość posypać łuskanym słonecznikiem.