6 z 10
Poprzednie
Następne
Zdrowy grill? Z tymi dodatkami na pewno. Sałatki z warzyw sezonowych sprawdzą się idealnie do dań z grilla. Wypróbuj przepisy na fit sałatki
Sałatka grillowa ze szparagami i truskawkami
Składniki:
– 500 g zielonych szparagów,
– 250 g truskawek,
– sałata (dowolna np. masłowa, rzymska, rukola),
– 100 g sera feta (lub sera koziego),
– sok z 1/2 cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki płatków migdałowych,
– sól morska, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa i truskawki umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Truskawki pokroić na ćwiartki. Orzechy posiekać. Do miski włożyć sałatę, szparagi, truskawki oraz dodać pokruszony ser feta lub ser kozi.
Skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli (należy wziąć pod uwagę, że ser feta jest słony). Posypać prażonymi płatkami migdałów.