5 z 10
Poprzednie
Następne
Zdrowy grill? Z tymi dodatkami na pewno. Sałatki z warzyw sezonowych sprawdzą się idealnie do dań z grilla. Wypróbuj przepisy na fit sałatki
Tzatziki na grilla
Składniki:
– 1-2 ogórki,
– 2 łyżki białego octu winnego,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka oliwy extra vergine,
– 350 g jogurtu greckiego,
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
– 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Umyć, obrać i zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach. Posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie odcisnąć na sitku lub w gazie z nadmiaru soku.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Do oliwy z czosnkiem dodać jogurt, pozostałą łyżkę octu i ogórek. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.