4 z 10
Poprzednie
Następne
Zdrowy grill? Z tymi dodatkami na pewno. Sałatki z warzyw sezonowych sprawdzą się idealnie do dań z grilla. Wypróbuj przepisy na fit sałatki
Sałatka grecka
Składniki:
– pół sałaty lodowej,
– 1 pomidor,
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 1/2 szklanki czarnych oliwek,
– 250 g greckiego sera feta,
– 4 łyżeczki suszonego oregano,
– 4 łyżki oliwy extra vergine,
– świeżo zmielony pieprz,
– prażone pestki z dyni i słonecznika.
Przygotowanie:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, oliwki na połówki, a cebulę cienko poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w misce.
Z oliwy, oregano, pieprzu i ewentualnie innych przypraw zrobić sos w oddzielnym naczyniu. Przelać sos do sałatki i delikatnie przemieszać. Posypać prażonymi pestkami i serem feta pokrojonym w kostkę.