Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić
Pozornie zdrowe – gumy do żucia
Żucie gum pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu pomaga usuwać z jamy ustnej resztki jedzenia i bakterie. Dzięki częstemu dodatkowi ksylitolu ma ono działać w tym zakresie jeszcze lepiej, choć dodatek tej naturalnie słodkiej substancji jest naprawdę nieduży.
Ogromna większość dostępnych na rynku gum nie zawiera cukru, nie sprzyja więc próchnicy i nie dostarcza kalorii. Z drugiej jednak strony jej słodki smak zapewnia kombinacja słodzików o najgorszej reputacji żywieniowej. Związki te są znane z niekorzystnego wpływu na mikroflorę jelit, od której zależy nasze zdrowie, a nawet z działania rakotwórczego. Zaburzają też regulację poziomu cukru we krwi.
Dochodzi do tego syntetyczna guma pozyskiwana z ropy naftowej. Nie tylko nie ulega ona trawieniu, ale też nie rozkłada się w naturalny sposób, zaśmiecając środowisko tak jak plastik. Sporadyczne żucie nie powinno szkodzić, jednak przy codziennym zużywaniu wielu sztuk gumy warto zmienić nawyki.