Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić
Pozornie zdrowe – mleko bez laktozy
Wpływ mleka krowiego na zdrowie jest kwestią dyskusyjną, bo z jednej strony zapewnia wapń, witaminy z grupy B (oraz wit. A w tym nieodtłuszczonym) i białko, z drugiej zawiera składniki kwasotwórcze i sprzyjające cukrzycy, naturalne hormony zwierzęce oraz zanieczyszczenia z paszy, wody, środowiska czy pozostałości środków podawanych krowom. Do tego dochodzi problematyczny cukier laktoza. U osób z niedoborem enzymu rozkładającego ten związek, które stanowią aż 1/3 polskiej populacji, powoduje on objawy nietolerancji, takie jak bóle brzucha i biegunki. Rozwiązaniem ma być mleko bez laktozy, w którym jest ona rozłożona do cukrów prostych.
Niestety, mleko bez laktozy jest nie tylko słodsze, ale ma też wyższy indeks glikemiczny, przez co w większym stopniu zaburza regulację poziomu cukru we krwi niż zwykłe mleko. Lepiej więc wybrać mleczko roślinne lub sięgać po dobrej jakości przetwory mleczne poddane fermentacji, takie jak kefir czy długo dojrzewający ser.