8 z 15
Poprzednie
Następne
Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić
Pozornie zdrowe – suszone pomidory
Choć pomidory są tak zdrowe, że poleca się ich jedzenie każdego dnia, w wersji suszonej na słońcu są najczęściej najmniej korzystnym rodzajem przetworu z tego warzywa. Co prawda wciąż zawierają cenne związki, przede wszystkim antyoksydant likopen, który po obróbce cieplnej jest nawet lepiej przyswajalny niż ten ze świeżych pomidorów, mają przy tym aż 2-6 proc. soli!
Więcej niż pomidory w oleju (uwaga na nadmiar tłuszczu!) mają te pakowane bez zalewy. Jeśli więc ich używać, to tylko jako dodatek smakowy i jednocześnie zapewniający większość, jeśli nie całą ilość soli dodawanej do potrawy.