7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)

Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.

Zobacz również

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Polecamy

„To trzeba niezwłocznie zmienić”, aby chorzy na raka mogli żyć dłużej

NASZ PATRONAT
„To trzeba niezwłocznie zmienić”, aby chorzy na raka mogli żyć dłużej

Slavic Girl Diet to hit za oceanem. Kasza niedoceniana w Polsce zawojowała świat

Slavic Girl Diet to hit za oceanem. Kasza niedoceniana w Polsce zawojowała świat

Soczewki czy okulary? Obie mają wady i zalety. Zwróć na to uwagę przy ich wyborze

Soczewki czy okulary? Obie mają wady i zalety. Zwróć na to uwagę przy ich wyborze