Spis treści
Jakie są pierwsze objawy choroby Alzheimera? Zwróć na to uwagę podczas śniadania
Obecnie ponad 55 milionów ludzi na całym świecie cierpi na demencję – podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). W Polsce w 2022 roku było 357 tys. zarejestrowanych przypadków choroby Alzheimera i chorób pokrewnych.
Choroba Alzheimera dotyka nie tylko ludzi, którzy na nią chorują, ale też ich rodziny i przyjaciół. Wczesne wykrycie choroby może pomóc spowolnić jej rozwój, dlatego ważne jest obserwowanie siebie i bliskich. Istnieją wczesne oznaki, na które należy zwrócić uwagę. Niektóre z nich są nietypowe i mniej znane, dlatego zachowaj czujność. Możesz je zauważyć nawet podczas jedzenia śniadania.
Chodzi o problemy z węchem. Anosmia (utrata węchu) lub hiposmia (zmniejszony zmysł węchu) to kluczowe wczesne wskaźnikami choroby Alzheimera. Objawy te mogą pojawić się wcześniej niż inne. Chociaż inne symptomy z czasem stają się bardziej zauważalne, to wczesne wykrycie choroby może odegrać zasadniczą rolę w spowolnieniu postępu choroby.
Słabnący węch zwiastuje chorobę Alzheimera?
Słabnący zmysł węchu ma związek z szybszą akumulacja patologii powiązanej z chorobą Alzheimera (widoczną w skanach mózgu) – wynika z badania przeprowadzonego przez amerykański National Institute of Ageing i opublikowane w Journal of Alzheimer's Disease. Jak wykazały, osoby w wieku 70 lat, które nie były w stanie zidentyfikować zapachów takich jak róże, cytryny i cebula, były znacznie bardziej narażone na rozwój demencji w ciągu następnej dekady w porównaniu z osobami, które potrafiły rozpoznać te zapachy.
– Opuszka węchowa, która ma kluczowe znaczenie dla węchu, jest dotknięta dość wcześnie w przebiegu choroby. Uważa się, że węch może być przedklinicznym wskaźnikiem demencji, podczas gdy słuch i wzrok mogą odgrywać większą rolę w promowaniu demencji – mówi Willa Brenowitz, główny naukowiec stojący za przełomowym badaniem i neuronaukowiec z UCSF.
Powstanie urządzenie do odtwarzania zapachów i smaków. Trwają prace
Eksperci z University of Warwick, pionierzy w badaniu smaku i zapachu w celu wykrycia choroby Alzheimera, zanim deficyty pamięci staną się widoczne, starają się zaprojektować urządzenie do idealnego odtwarzania zapachów i smaków z nadzieją na zrozumienie ich dokładności opisowej od uczestników.
Zanim jednak to innowacyjne narzędzie przesiewowe będzie dostępne, niezwykle ważna jest czujność na zmiany sensoryczne – zwłaszcza podczas rutynowych posiłków. Pamiętaj jednak, że mogą na to wpływać różne czynniki, taki jak:
grypa,
reakcje alergiczne,
problemy z zatokami.
Mogą one zakłócać twoje zmysły, nie będąc objawem choroby Alzheimera. Jeżeli zapach lub smak nie powrócą do stanu wyjściowego po kilku tygodniach, skonsultuj się z lekarzem.
Źródła:
Olfaction, Cognitive Impairment, and PET Biomarkers in Community-Dwelling Older Adults Journal of Alzheimer's Disease
Alzheimer's Disease Fact Sheet National Institute on Aging