5 z 8
Poprzednie
Następne
To jedno z najlżejszych warzyw. Cukinia jest niskokaloryczna i łatwostrawna nawet na surowo. Oto, dlaczego warto jeść ją nawet codziennie
Czy cukinia obniża poziom cukru?
Cukinia nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. T o warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.