Szare mydło – jakie ma właściwości i zastosowanie? Czym różni się od innych rodzajów mydeł?

Agata Orzełowska
Szare mydło polecane jest dla osób z cerą wrażliwą i ze skłonnością do przetłuszczania się.
Szare mydło polecane jest dla osób z cerą wrażliwą i ze skłonnością do przetłuszczania się. pixabay.com
Szare mydło to produkt przydatny dla osób ze skłonnością do alergii i wrażliwą skórą. Szare mydło jest produkowane na bazie soli potasowych i nie podrażnia skóry, ponieważ w odróżnieniu od większości mydeł sodowych nie zawiera sztucznych barwników czy substancji zapachowych. Może być używane do mycia oraz do prania delikatnych tkanin i bielizny. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma szare mydło i do czego można je stosować!

Czym jest szare mydło?

Szare mydło, inaczej mydło potasowe, produkowane jest z soli potasowych kwasów karboksylowych, gliceryny, kwasu cytrynowego i chlorku sodu. W odróżnieniu od większości mydeł sodowych, szare mydło nie zawiera sztucznych barwników ani substancji zapachowych, dzięki czemu jest odpowiednie dla alergików – jest hipoalergiczne, czyli jego użycie daje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo powodowania uczuleń.

Rodzaje szarego mydła

Obecnie produkowane „szare mydło” znanych polskich marek, nie jest najczęściej mydłem potasowym, lecz sodowym. Nazywa się je szarym mydłem, ponieważ produkty te nie zawierają substancji zapachowych ani barwników. Dlatego też są określane jako hipoalergiczne i polecane osobom ze skłonnością do alergii.

Podobnie jest w przypadku mydła z Aleppo – jest to mydło sodowe, funkcjonuje jednak pod nazwą „szare mydło”, ponieważ nie zawiera substancji zapachowych, barwników i konserwantów.

„Prawdziwe” szare mydło ma miękką, lekko mazistą konsystencję i jest mieszaniną soli potasowych i kwasów tłuszczowych. W składzie takiego mydła zamiast słowa sodium (palmate, linoleate, olivate) powinno być określenie potassium palmate (lub potassium linoleate, potassium olivate).

Szare mydło potasowe produkuje się w różnych krajach. Takim mydłem jest na przykład miękkie mydło marsylskie, które w przeszło 70 procentach składa się z mydła potasowego. Powstaje ono według wiekowej receptury polegającej na połączeniu ogrzanej oliwy z ługiem potasowym. W skład mydła marsylskiego wchodzi też gliceryna, chlorek sodu i soda.

Szare mydło może mieć postać stałą (kostki), podobnie jak mydło sodowe, lub płynną. Szare mydło w płynie jest bardzo wygodne w użyciu do celów kosmetycznych i higienicznych.

Dowiedz się:

Właściwości i zastosowanie szarego mydła

Szare mydło dobrze rozprowadza się pod wpływem wody i jest bardziej miękkie od mydeł sodowych, ma jasnoszarą barwę i prawie nieodczuwalny zapach.

Jest hipoalergiczne, co znaczy, że ma mniej właściwości uczulających niż „zwyczajne” mydła, do których dodaje się sztuczne barwniki i substancje zapachowe.

Szare mydło polecane jest dla osób z cerą wrażliwą i ze skłonnością do przetłuszczania się.

Ma też właściwości antybakteryjne, przy czym stosowanie go jest bezpieczne, ponieważ nie zakłóca gospodarki hormonalnej organizmu i nie narusza korzystnej flory bakteryjnej obecnej na skórze. Z tego względu w celach antyseptycznych zaleca się obecnie mycie rąk zwykłym szarym mydłem, nie specjalnymi preparatami antybakteryjnymi, które zawierają substancje, mogące mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Szare mydło ma też właściwości łagodzące i kojące, przyspiesza gojenie się ran, szczególnie ropiejących (znaczenie ma tu także antybakteryjne działanie szarego mydła) i skaleczeń. Łagodzi stany zapalne skóry i obrzęki. Szare mydło poleca się do przemywania krocza po porodzie – nie powoduje podrażnień i przyspiesza regenerację skóry, zapobiega też nadkażeniom bakteryjnym. Z tego względu polecane jest do regularnej higieny intymnej.

Kosmetyk ten świetnie nadaje się też do pielęgnacji włosów. Nałożony na włosy otwiera ich łuski, wzmacniając działanie składników odżywczych masek i szamponów. Mycie włosów szarym mydłem może jednak sprawić, że staną się one przesuszone, dlatego należy stosować równolegle maski i odżywki nawilżające do włosów. Szare mydło potasowe stosowane na włosy doskonale sprawdzi się także jako antidotum na łupież.

10 mitów na temat naturalnych kosmetyków. Sprawdź, czy w nie wierzysz!

Inne zastosowania szarego mydła

Kwasy tłuszczowe zawarte w szarym mydle mają też właściwości owadobójcze. Szare mydło to doskonały domowy środek na mszyce.

Z uwagi na łatwość obróbki, szare mydło stosowane jest jako surowiec rzeźbiarski na zajęciach plastyki i techniki. Stosuje się je również do wytwarzania modeli na przykład podczas studiów z zakresu stomatologii.

Szare mydło stosuje się czasami jako izolację zabezpieczającą gipsową lub silikonową formę. Świetnie nadaje się też do mycia pędzli, zwłaszcza po farbach olejnych, a także pędzli do makijażu.

Szare mydło nadaje się też do prania ubrań i wykładzin oraz do czyszczenia podłóg z płytek, terakoty i linoleum. Świetnie sprawdzi się jako odplamiacz i do prania dziecięcych ubranek, zarówno w pralce, jak i do prania ręcznego. Nie niszczy skóry dłoni, a dodatkowo podczas ręcznego prania możemy pozbyć się zgrubiałej skóry, odcisków i przebarwień.

Dowiedz się:

Wady i zalety stosowania szarego mydła

Szare mydło może prowadzić do nadmiernego przesuszenia skóry suchej. Mycie twarzy mydłem potasowym nawet przy cerze tłustej, skłonnej do łojotoku, może spowodować jej wysuszenie. Przy stosowaniu szarego mydła warto zatem pamiętać o używaniu balsamów i kremów, które zadbają o odpowiedni poziom nawilżenia i natłuszczenia skóry.

Podobne zalecenie dotyczy sytuacji, gdy szare mydło stosujemy na włosy lub do kąpieli dłoni i stóp – należy po takim zabiegu nałożyć na nie krem nawilżający lub – w przypadku włosów – maskę albo odżywkę.

Produkcja szarego mydła jest stosunkowo tania, a zatem ma ono dość niską cenę. Głównie z tego względu jest to uniwersalny środek służący do zachowania czystości i pielęgnacji skóry, jak również chętnie stosowany surowiec modelarski.

Ekologiczne sprzątanie. Jak samodzielnie zrobić domowe środki czystości?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3