Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Zamiast smażonych kotletów mielonych warto w święta postawić na lekkostrawne gotowane pulpety, w delikatnym sosie pomidorowym. Dzięki temu możemy uniknąć przykrych dolegliwości trawiennych.
Pulpety można podawać z ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną, która jest źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo zawarty w niej błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek, 2 marchewki, ½ cebuli, ½ korzenia pietruszki, 150 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy, a następnie formujemy niewielkie pulpety.
Do gotującej się wody wrzucamy potarkowaną marchewkę, pietruszkę i posiekaną cebulę. Następnie delikatnie wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia należy dodać masło i delikatnie wymieszać.