Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć
Pieczony schab ze śliwką
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznej i soczystej pieczeni. Wybierając mięso staraj się zwracać uwagę na to, aby były to chude kawałki mięsa bez widocznych pasm tłuszczu. Pozwoli to zaoszczędzić trochę kalorii i będzie łatwiejsze do strawienia. Warto dzień przed pieczeniem odpowiednio zamarynować mięso.
Składniki: 1,5 kg schabu, 10 suszonych śliwek, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka majeranku, 3 ząbki czosnku, pieprz młotkowy, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: ze schabu należy wycinamywidoczne pasma tłuszczu. Następnie ostrym nożem robimy otwór przez środek mięsa, do którego wkładamy suszone śliwki. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na minimum 24 h, po czym wyjmujemy i pieczemy przez 1 h w 180 stopniach Celsjusza.