7 z 16
Poprzednie
Następne
Pyszne dania świąteczne dla wegan. Przygotowanie roślinnej Wigilii to nic trudnego. Oto najlepsze patenty na wegańskie Boże Narodzenie
Bigos i dania z kapusty
W przeciwieństwie do wigilijnej kapusty, która tradycyjnie jest daniem postnym, w świątecznych wersjach bigosu pojawiają się kiełbasy i wędliny. Wybór wegańskich odpowiedników tych produktów jest całkiem spory – polecamy zwłaszcza suche „kiełbasy” z białka pszennego w osłonkach, kiełbaski sojowe czy nawet zwykłe roślinne parówki, np. o smaku wędzonym.
Szczególnie polecamy bezglutenowe kabanosy na bazie białka sojowego (choć lepiej w wersji bez ziaren), które nadają się do długiego duszenia. Z produktów bardziej naturalnych polecane podsmażone kawałki tofu lub tempehu. Do gotowania nie nadają się natomiast delikatne, żelowe wędliny w plastrach.